Home > Uncategorized > Τα παιδιά ωφελούνται από την έκθεση στις σωστές ψηφιακές οθόνες: το iPad του σήμερα είναι το βιβλίο του χθες.

 

Children screen time

 

 

26 Μαρτίου 2014 – Υπήρξε μια θαυμάσια σειρά άρθρων στο NewScientist κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, σχετικά με το μυαλό και τη νευροεπιστήμη του διαβάσματος. Μερικά από αυτά επικεντρώθηκαν σε ένα θέμα με το οποίο κάθε γονιός έχει βρεθεί αντιμέτωπος: η ηρεμία που επιτυγχάνεται δίνοντας στο παιδί μια οθόνη αφής ή βάζοντάς το μπροστά στην τηλεόραση αξίζει την απροσδιόριστη βλάβη που ενδεχομένως προκαλεί;

Το θέμα ήρθε και πάλι στην επιφάνεια την προηγούμενη εβδομάδα με μιαμελέτη που υποστηρίζει ότι ο χρόνος μπροστά στην οθόνη συνδέεται με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) και μια άλλη που εντόπισε αρνητικές επιρροές στη συναισθηματική ευημερία.

Οι τίτλοι μπορεί να αγγίζουν ευαίσθητες χορδές, αλλά κάθε μελέτη αντιμετώπισε διαφορετικές κριτικές. Συνεπώς, τι μπορούμε να πούμε σχετικά με τον χρόνο μπροστά στην οθόνη;

Πρώτα απ’ όλα, το να βάλουμε όλες τις οθόνες στο ίδιο καλάθι δεν βοηθάει. Όταν τις ξεχωρίζεις, οι επιπτώσεις αρχίζουν να διαφοροποιούνται. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη οριζόντια μελέτη σε 11.000 παιδιά από τη Βρετανία έδειξε ότι αυτά που έβλεπαν τηλεόραση για 3 ώρες ή περισσότερο την ημέρα στην ηλικία των 5 ετών είχαν μια μικρή αύξηση στα προβλήματα συμπεριφοράς δύο χρόνια αργότερα, συγκριτικά με αυτά που έβλεπαν για λιγότερο από μία ώρα. Αλλά δεν διαπιστώθηκε απολύτως καμία επίπτωση στα παιδιά που έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Η έλευση των φορητών συσκευών περιέπλεξε το θέμα. Η Rosie Flewitt στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης (InstituteofEducation) στο Λονδίνο δηλώνει ότι οι οθόνες αφής μπορούν να δώσουν κίνητρο στα παιδιά, καθώς τους επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν ένα εργαλείο που βλέπουν ότι είναι σημαντικό για τους ενήλικες. Η έρευνά της στα σχολεία βρήκε ότι τα iPad αυξάνουν τη συνεργασία και βοηθούν τα πιο ήσυχα παιδιά να μιλήσουν.

Μια έρευνα σε περισσότερους από 1.000 γονείς με παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών και τους δασκάλους τους, που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα, επιβεβαιώνει την ιδέα ότι τα tablet μπορούν να προάγουν τη μάθηση. Τα παιδιά ωφελούνται περισσότερο από τη συνδυαστική χρήση έντυπου υλικού και οθονών αφής για να κοιτάζουν ή να μοιράζονται ιστορίες, σε σχέση με τη χρήση αποκλειστικά έντυπου υλικού. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επίδοση των παιδιών που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και τα οποία χρησιμοποιούν και τα δύο εργαλεία μάθησης στο σπίτι είναι λιγότερο πιθανό να βρεθεί κάτω από τον μέσο όρο στο σχολείο σε σχέση με το αν χρησιμοποιούσαν μόνο τα βιβλία.

Τα πλεονεκτήματα που παρατηρούνται στο σχολικό περιβάλλον μπορούν να φανούν και στο σπίτι, αν επιλέξετε σωστά το ψηφιακό σας παιχνίδι. Μην δώσετε απερίσκεπτα τη συσκευή σας. Υπάρχουν εκπαιδευτικές εφαρμογές τα οφέλη των οποίων έχουν επιβεβαιωθεί από έρευνες, δήλωσε η Flewitt. Σκεφτείτε προσεκτικά το είδος του χρόνου μπροστά στην οθόνη, λέει ο Pete Etchells από το BathSpaUniversity, στη Μεγάλη Βρετανία. Πέντε ώρες τηλεόραση δεν είναι ίδιες με 5 ώρες που περιλαμβάνουν λίγη τηλεόραση, δύο ώρες σε μια εφαρμογή με παραμύθια και μια συνομιλία με τους παππούδες στο Skype.

Οπλιστείτε με κουράγιο: τα iPad αυτής της γενιάς είναι η Τζέιν Ώστεν κάποιας άλλης. «Είναι μια νέα εποχή», λέει η Flewitt. Υπάρχει πολύς σκεπτικισμός, ακριβώς όπως υπήρξε και κατά την ευρεία διάδοση των λογοτεχνικών βιβλίων τον 18ο αιώνα, όπως αναφέρει.